Bericht van de voorzitter

Juli 2020

Aan alle biljarters, leden, vrijwilligers en hun families van het KNBB district Zwolle e.o.

Hoe het coronavirus een abrupt einde maakte aan het “normale” leven heeft veel indruk gemaakt. Althans maakt het virus wel duidelijk hoe de wereld er in 1 keer heel anders uit kan zien. Veel families hebben direct met het coronavirus te maken gehad, wij wensen hun daarin veel sterkte en hopen wij dat de mensen die nog ziek zijn snel beter worden.

Het biljarten lijkt dan niet zo belangrijk meer, maar na verloop van tijd begint het toch te kriebelen en krijg je weer zin om onze hobby/sport (we vielen onder de binnensport!) weer te bedrijven. Niet even een poosje kunnen trainen, geen wedstrijden meer of gewoon even kijken op een biljartlocatie. Alles voelde vreemd aan, een beetje onwerkelijk, dit zal toch niet zo lang duren toch hoopten wij allemaal!. We zijn nu ruim 4 maanden verder en hoewel er diverse lichtpuntjes zijn worden we nog elke dag geconfronteerd met het gegeven dat het coronavirus over de hele wereld nog steeds aanwezig is.

Als districtsbestuur van het KNBB district Zwolle volgen wij uiteraard de richtlijnen van de overheid, RIVM en de KNBB op. Wij hebben de competities 19/20 afgesloten en de kampioenen bekend gemaakt. De ALV van juni is uitgesteld tot dinsdag 17 november en de lopende zaken zijn afgehandeld.

Dan komt er een moment dat je aan het seizoen 2020-2021 moet gaan denken. Ook binnen het districtsbestuur waren de meningen sterk verschillend hoe we dit gingen aanpakken. Over 1 ding waren we het eens, de veiligheid en de daarbij behorende richtlijnen moeten voorop staan. Uiteindelijk hebben we besloten om er vanuit te gaan dat de PK’s en competities eind augustus konden worden aangevangen. Dit was ons uitgangspunt, maar wij hielden wel rekening met andere duidelijk minder positieve scenario’s.

Inmiddels (20 juli 2020) hebben wij als district Zwolle ons wedstrijdprogramma klaar en kan iedereen alles vinden in Biljartpoint en Biljartprof. De PK’s van de dagcompetitie staan op onze website omdat dit nog niet mogelijk is in Biljartprof. Met de huidige coronaregels moet het mogelijk zijn om PK’s en de competities te laten aanvangen. De 1 ½ meter blijft als hoofdrichtlijn bestaan, wel met aan paar uitzondering als het nodig is om de biljartsport goed te kunnen bedrijven. (zie biljartprotocol KNBB).

Onze verwachting dat het coronavirus gevolgen zou hebben voor ons district is (ten dele) uitgekomen. De PK’s hebben duidelijk minder inschrijvingen (20-30%) dan verleden seizoen. Ook de dagcompetitie kent behoorlijk minder team inschrijvingen. Enkele verenigingen binnen ons district hebben besloten dit jaar niet mee te doen aan de competitie(s) en de PK’s. De regelgeving en de onzekerheden over het coronavirus zijn groot en wil men de ontwikkelingen afwachten. Het districtsbestuur hoopt dat de verenigingen volgend seizoen weer van de partij kunnen zijn. De avondcompetitie weet zich goed te handhaven en is het aantal ingeschreven teams is nagenoeg gelijk aan vorig seizoen.

Het districtsbestuur wenst iedereen een goede periode toe, waarin we misschien op vakantie gaan, de training weer gaan oppakken of andere leuke dingen gaan doen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we gezond blijven/worden en dan helpt het als wij de regels en voorschriften niet uit het oog verliezen.

Alvast veel succes in het komende seizoen toegewenst met mooie resultaten.

Namens het districtsbestuur
Jan Westerbeek